Χριστόψωμο ( το ψωμί των Χριστουγέννων) Διαχρονικές συνταγές

 
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 και μισό φακελάκι μαγιά
330 ml χλιαρό νερό
230 ml σόδα αναψυκτικό
3/4  φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
μισό κουταλάκι γλυκάνισο
σουσάμι (προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (δεν θα μπει μέσα στο ζυμάρι)

Εκτέλεση συνταγής:
Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά ,και 3 κουταλιές αλεύρι και λίγο χλιαρό νερό και ανακατεύουμε, θέλουμε έναν παχύρευστο χυλό.
Το αφήνουμε στην άκρη ,μισή ώρα να φουσκώσει.
Όταν είναι έτοιμο (θα το καταλάβουμε όταν έχει φουσκάλες στην επιφάνεια του) βάζουμε σιγά σιγά τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε, σε κάποια στιγμή αρχίζουμε να ζυμώνουμε διπλώνοντας συνεχώς το ζυμάρι μας,έτσι θα πετύχουμε ένα αφράτο ζυμάρι.


Φτιάχνουμε το σχήμα του ψωμιού μας σε καρβέλι στρογγυλό και από επάνω φτιάχνουμε το σχήμα του σταυρού με δυο κορδόνια ζυμαριού,στο κέντρο βάζουμε ένα καρύδι και το βάζουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί αφού πρώτα έχουμε ρίξει λίγο αλεύρι,το αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο με μία καθαρή πετσέτα για ακόμα μισή ώρα να φουσκώσει.

Σε μισό ποτήρι νερό βάζουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε για να λιώσει,αλείφουμε το Χριστόψωμο  από επάνω και ρίχνουμε αν θέλουμε σουσάμι.
Το ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς (αέρα) για  μισή ώρα περίπου.

Χαρακτηριστικό παραδοσιακό ελληνικό έθιμο. 
Την παραμονή των Χριστουγέννων σε κάθε σπίτι ο νοικοκύρης ζυμώνει το Χριστόψωμο για το γιορτινό τραπέζι
Ζυμώνεται πάντα με τα εκλεκτότερα υλικά και πλουμίζεται με ξεχωριστά στολίδια.
Χαρίζει ευλογία σε όλη την οικογένεια.


Σχόλια