Φρέσκες ταλιατέλες (ζύμη)

 

Μονάδα μια
1 από το σιμιγδάλι

Υλικά για τη ζύμη των ζυμαρικών:
500 γρμ σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
200 ml ζεστό νερό(1 κανονικό ποτήρι)

Εκτέλεση συνταγής για τα ζυμαρικά:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι και το αλάτι ,τα ανακατεύουμε για να ενωθούν τα δύο υλικά.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει την υγρασία του όλο το σιμιγδάλι. Συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια για τουλάχιστον 10 λεπτά διπλώνοντας την ζύμη(αν έχουμε κουράγιο και παραπάνω ...γίνετε η ζύμη μας πιο εύπλαστη )
Θέλουμε να έχουμε μια ζύμη σφιχτή και εύπλαστη. Αν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε ελάχιστο νεράκι (μια κουταλιά της σούπας μόνο).
Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη ,την κάνουμε μια μπαλίτσα και την αφήνουμε για μισή ώρα σκεπασμένη να "ξεκουραστεί". Στη συνέχεια την κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια.
Σε μια μεγάλη και καθαρή επιφάνεια ανοίγουμε ένα ένα τα κομμάτια με ένα ξύλινο πλάστη.
Το πάχος το καθορίζουμε εμείς...καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας τις ταλιατέλες του εμπορίου σαν σχήμα και πάχος. Με ένα μυτερό ,κοφτερό μαχαίρι λείο ,κόβουμε τη ζύμη σε λωρίδες .
Αφού τελειώσουμε και με τα 4 κομμάτια,αφήνουμε τις ταλιατέλες μας στην άκρη.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό και ρίχνουμε λίγο αλάτι. 
Βάζουμε μέσα την πάστα ,μόλις ανέβει στην επιφάνεια μετράμε 2 λεπτά και τη σουρώνουμε.
Η ποσότητα αυτή είναι για 3 πιάτα.
Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε λάδι,έχουμε ετοιμάσει από πριν μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας με βασιλικό,μόλις σουρώσουμε τα μακαρόνια τα ανακατεύουμε μέσα στη σάλτσα.
Απολαμβάνουμε ένα γεύμα....εξ ολοκλήρου παρασκευασμένο από τα χεράκια μας!!!!!

Στη φωτογραφία με σάλτσα βασιλικού και παρμεζάνα προσθέτουμε τις αντίστοιχες μονάδες των υλικών.
Πρόταση: 
Τις άκρες της ζύμης (δεν τις πετάμε) μπορούμε να τις κόψουμε μικρά κομματάκια σαν χυλοπίτες .

Σχόλια