Φανουρόπιτα (η πίτα του Αγ.Φανουρίου)



Υλικά:

2 πακέτα των 500 gr το κάθε ένα, αλεύρι κόκκινο που φουσκώνει μόνο του.

2 ποτήρια του νερού (τα κλασικά) στημένο και σουρωμένο από τις ίνες ,χυμό φρέσκου πορτοκαλιού.

2  ποτήρια του νερού, καλαμποκέλαιο( κάνει την πίτα πιο ανάλαφρη και όχι τόσο βαριά όσο το ελαιόλαδο)

2  ποτήρια του νερού ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κανέλα σκόνη

1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη

4 κουταλιές της σούπας νερό

1 φάκελο μπέγκιν πάουντερ 

ζάχαρη άχνη

Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε καρύδια κομμένα, σταφίδες,σουσάμι.

Εκτέλεση συνταγής:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την ζάχαρη,το λάδι ,το χυμό πορτοκαλιού,την κανέλα,το γαρίφαλο και τα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα,προσθέτουμε το νερό και στο τέλος ρίχνουμε το μπέγκιν πάουντερ και ανακατεύουμε απαλά (προσοχή...στο στάδιο αυτό ανακατεύουμε απαλά για να μην ξεφουσκώσει το μείγμα μας και χαθεί όλη η ενέργεια από το μπέγκιν πάουντερ.

Βάζουμε το μείγμα μας σε ένα αντικολλητικό ταψί ή στρογγυλό ή μακρόστενο αφού πρώτα το έχουμε ελαφρός λαδώσει.

Ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα μέχρι να ροδίσει .Κάνουμε το τεστ ψησίματος με ένα μαχαίρι. 

Την αφήνουμε να κρυώσει καλά και ρίχνουμε από επάνω ζάχαρη άχνη. 

Σχόλια