Ψωμάκι παραδοσιακό !!! (Διαχρονικές συνταγές)

Υπενθύμιση
Η συνταγή αυτή ΔΕΝ αφορά την διατροφή των μονάδων !!!

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 και μισό φακελάκι μαγιά
330 ml χλιαρό νερό
230 ml σόδα αναψυκτικό
3/4  φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
σουσάμι (προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (δεν θα μπει μέσα στο ζυμάρι)

Εκτέλεση συνταγής:
Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά ,και 3 κουταλιές αλεύρι και λίγο χλιαρό νερό και ανακατεύουμε, θέλουμε έναν παχύρευστο χυλό.
Το αφήνουμε στην άκρη μισή ώρα να φουσκώσει.
Όταν είναι έτοιμο (θα το καταλάβουμε όταν έχει φουσκάλες στην επιφάνεια του) βάζουμε σιγά σιγά τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε, σε κάποια στιγμή αρχίζουμε να ζυμώνουμε διπλώνοντας συνεχώς το ζυμάρι μας,έτσι θα πετύχουμε ένα αφράτο ψωμί.
Φτιάχνουμε το σχήμα του ψωμιού μας σε καρβελάκι στρογγυλό ή σε μακρόστενη φρατζόλα ή σε λεπτή μπαγκέτα και το βάζουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί αφού πρώτα έχουμε ρίξει λίγο αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο με μία καθαρή πετσέτα για ακόμα μισή ώρα να φουσκώσει.
Σε μισό ποτήρι νερό βάζουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε για να λιώσει,αλείφουμε το ψωμάκι μας από επάνω και ρίχνουμε αν θέλουμε σουσάμι.
Το ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς (αέρα) για  μισή ώρα περίπου.
Αυτή η δοσολογία βγάζει  δύο μεγάλες φρατζόλες .



Σχόλια